Pistacjowa miazga, pasta, masło

0
24
miazga pistacjowa

Ukryte w szarej łupinie, niepozorne, a jednak zawierają wiele wartości odżywczych. Pistacje, zwane też zielonymi migdałami lub orzechami szczęścia pochodzą z Iranu i USA. Są nasionami drzewa pistacjowego, posiadają charakterystyczny, przyjemny aromat i niepowtarzalny smak.

Właściwości zdrowotne

100 g orzeszków pistacjowych daje 2592 kJ energii (589 kcal), są więc przysmakiem wysokoenergetycznym. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych jednonasyconych, a ich znaczna część stanowi kwas oleinowy (32 g na 100g), oraz ogromną ilość aminokwasów, wśród których wymienić można argininę, kwas glutaminowy czy serynę.

Wyróżniają się swoimi właściwościami ze względu na sporą ilość karotenoidów- luteiny i zeaksantyny, które zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i wspomagają pracę oczu.

Ponadto, pistacje są najbogatszym źródłem potasu wśród wszystkich orzechów. Zawierają dużo białka, błonnik, wzmacniający kości wapń oraz fosfor. Znajdziemy w nich również witaminę E, która chroni przed rozwojem niektórych nowotworów i nie bez przyczyny jest zwana witaminą młodości. Bogactwo witamin z grupy B i antyoksydantów sprawia, że warto dołączyć pistacje do codziennego jadłospisu.

Pistacje dla cukrzyków i ciśnieniowców

Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii (USA) przekonują, że regularne spożywanie pistacji poprawia pracę naczyń krwionośnych, reguluje poziom cukru we krwi, wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Posiadają niski indeks glikemiczny (IG=15), w związku z tym są bezpiecznym produktem dla osób zmagających się z cukrzycą.

Z badań wynika, że u osób spożywających 67 g pistacji dziennie, poziom trójglicerydów ulega redukcji o ponad 10%. Testy były prowadzone przez ponad piętnaście lat, a więc zielone orzeszki są produktem bardzo dobrze przebadanym.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej pistacjowy, o mocno zielonym kolorze jest bogatym źródłem kwasu oleinowego i linolowego. Ze względu na dużą zawartość minerałów i bogactwo substancji aktywnych, znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Zmiękcza i odżywia, chroni przed negatywnym wpływem promieni UV, przynosi ulgę przesuszonej i popękanej skórze. Ogromną zaletą tego oleju jest możliwość stosowania bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczania. Pasta pistacjowa bez sztucznych dodatków i konserwantów, może być z powodzeniem nakładana bezpośrednio na skórę, jako doskonale nawilżająca maseczka.

Bogaty w składniki przeciwstarzeniowe, olejek z pistacji jest składnikiem kąpieli zmiękczających skórę. Czas trwania takiej kąpieli powinien wynosić 15 do 20 minut. Olej pistacjowy może być składnikiem serum, kremów oraz kosmetyków stosowanych do masażu poprawiającego krążenie krwi i stan skóry.

Lody, kremy i mięsa

Pasta pistacjowa, masło pistacjowe, miazga pistacjowa w opakowaniach 1 kg lub mniejszych znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni orientalnej, arabskiej i śródziemnomorskiej. Wzbogaca smak potraw mięsnych, sosów, kiełbas i farszów. W Indiach pistacje są dodawane do ryżu i warzyw, nadając im niepowtarzalny smak. Turecka chałwa, grecki pilaw czy też włoska mortadela zawiera w swoim składzie tradycyjny dodatek tych niezwykłych orzeszków. Ze względu na swój głęboki, zielony kolor oraz migdałowy, słodki smak, stanowią niezbędny dodatek do wyrobów cukierniczych, zwłaszcza lodów. Są składnikiem ciast, deserów, kremów i biszkoptów.